Måste bara dela med mig av ett brödrecept som jag bakat i ca: femton år, ett recept från en vän från en vän från en v... Det är det godaste bröd jag vet och kan något ett annat, som ni tycker jag eller någon annan bör pröva, dela med er här.

Det svarta Brödet

4,5 dl vetemjöl                           1,5 dl rågmjöl

1,5 del vetekli                            2 dl vetekross

2dl vetegroddar                          5 dl grahamsmjöl

1,5 tsk salt                                  5 tsk bikarbonat

1tsk brödkrydda                         1 dl sirap

1 liter lättfil                                (olja, sesamfrön)

Blanda alla de torra ingredienserna, gör en grop med dl-måttet, häll 1 dl sirap i gropen och tillsätt filet. Rör sedan noga ihop degen. Fördela i två formar, gärna ”limpformar”, smörj med olja och ”bröda” med sesamfrön. Brödet gräddas långt ner i ugnen på 175 grader i 2 timmar, ingen jäsning behövs.  

                      

Se till att alltid ha hemma de torra ingredienserna samt sirap, då kan man bara köpa filet, ”snöra” ihop” (betyder: ” kasta ihop”) och blanda degen. Du är då alltid redo för ett brödbak á la himmelriket!

26 Jan 2013